2008. január 5., szombat

Long Island Ice Tea koktél



Hozzávalók

* Jégkockák
* ½ rész gin
* ½ rész fehér rum
* ½ rész tequila
* ½ rész vodka
* ½ rész Triple Sec vagy Cointreau
* 4 rész kóla
* ½ rész cukorszirup
* 1 rész citromlé

Pohár:
Collins (A hoszzúitalok klasszikus pohara, így minél magasabb, annál jobb.Hasznos pohártípus, sok célra használhatjuk. Ilyen pohárban kínálunk hosszú koktélokat (longdrinkeket), jégre töltött kevert italokat vagy például szódával feltöltött italokat.A highball pohárral ellentétben oldalai teljesen egyenesek. Befogadóképessége 230-280ml.)

Módszer:
Shaker*

Alkohol%:
11% (Csak közelítő becslés, attól függően, hogy mennyi jeget használunk, többnyire 10 és 12% között változhat.)
Elkészítés

Töltsük meg a shakert és collins-poharat félig jégkockákkal. Adjuk hozzá a vodkát, a gint, a rumot, a tequilát, a triple sec-et, a citromlét és a cukorszirupot.

Rázzuk alaposan összé, majd szűrjük le a collins pohárba.

Töltsük fel kólával és díszítsük citromdarabbal, citromdarabokkal.

Történet

Sokan úgy tartották, a recept az alkoholtilalom idejéről származott, amikor a teába rejtették az alkoholt a bárokban.

Azonban több kutatás cáfolta ezt az elméletet és kiderült, hogy a világszerte ismert ital az egyik legfiatalabb klasszikus: az 1970-es évek elején találták fel. Valószínűleg ekkoriban készítette először egy Chris Bendicksen nevű mixer Long Islanden.

*Shaker

A legtöbb italt shakerben készítjük, amit mással nemigen tudunk pótolni, így érdemes egy ilyet beszerezni, ha nem akarunk a kevert italoknál maradni.

Tipp

Shakerbe soha ne rakjunk szénsavas italt, mert rázáskor szét fog robbanni (loccsanni)!

Kétfajta shaker létezik. Az egyik a hagyományos, háromrészes, többnyire fémből készült shaker, amely beépített szűrővel is rendelkezik. A másik fajta két részből áll: egy highball-szerű pohárból és a shaker részéből. Ennél a shakernél szükség van külön szűrő használatára, viszont modernebb érzetet kölcsönöz.

Shakeléshez töltsük meg a shakert nagyjából feléig-harmadáig jéggel és öntsük hozzá az alapanyagokat. Ügyeljünk rá, hogy a shakert négyötödédénl ne töltsük jobban tele! Zárjuk le, majd addig rázzuk, amíg kellően hideg nem lesz - esetleg egy picit tovább. Végül szűrjük le a shaker tartalmát a megfelelő pohárba.

Forrás: koktel.idea.hu

2 megjegyzés:

pálinka írta...

Hali! Pálinkás koktélokat nem találtam, ha nem gond akkor adok egy linket, ahol pálinkából készített koktélok vannak: http://legjobbpalinka.hu/Koktelok/Palinka-koktelok.plink

Cat írta...

Köszönöm a tippet, felvettem linkbe. Lásd gasztro linkek :)

További jó böngészést, főzőcskézést :)

Üdv,
Cat